رزین اپوکسی حجمی با رزین اپوکسی پوششی چه تفاوتی دارد : رزین های اپوکسی حجمی و پوششی ویژگی های منحصر به فرد زیادی دارند , اما هر کدام برای استفاده در یک صنعت خاص مناسب می باشند به همین جهت لازم است در انتخاب نوع مناسب رزین دقت شود.
لازم به ذکر است که هر دو نوع از رزین های اپوکسی ( پوششی و جمی ) از مقاومت و استحکام زیادی برخوردار هستند.
در ادامه به بررسی تمامی ویژگی ها و کاربرد های رزین اپوکسی حجمی و تفاوت های آن با نوع پوششی رزین های اپکسی می پردازیم.
رزین های اپوکسی به شکل گوناگونی نظیر پوششی , حجمی , جامد و مایع و با پایه های گوناگون و …. موجود می باشد و بسته به ترکیب شیمیایی و موارد مصرف به روش های مختلفی طبقه بندی می شوند که کاربردهای زیادی در صنعت دارند و البته امروزه در عرصه هنر نیز از آن استفاده می شود.
رزین اپوکسی حجمی
رزین های اپوکسی حجمی برای مصارف قالب گیری و ریخته گری مورد استفاده قرار می گیرند لذا وجود ویژگی هایی نظیر شفافیت , عدم ایجاد حباب و استحکام کافی در این دسته از رزین های از اهمیت بالایی برخوردار است.
رزین اپوکسی حجمی CCR با ویژگی هایی نظیر ضد حباب بودن و استحکام بالا در صنایع ریخته گری بسیار کاربرد دارد.
کاربرد رزین اپوکسی حجمی
رزین اپوکسی پوششی
رزین اپوکسی پوششی همانطور که از نامش پیداست برای پوشش سطوح به منظور محافظت مورد استفاده قرار می گیرد. رزین های پوششی با ابجاد لایه شفاف با ضخامت کم, سطح مورد نظر را در برابر عوامل مکانیکی محافظت می کنند .
رزین هایی که برای پوشش کفپوش مورد استفاده قرار می گیرند از نوع پوششی هستند
رزین اپوکسی حجمی مخصوص قالب های ضخیم با حجم بالا میباشد ولی رزین اپوکسی پوششی فقط به ضخامت کم روی سطح ایجاد میشود رزین اپوکسی حجمی را به صورت یکجا میتوان در قالب ریخت ولی رزین اپوکسی پوششی چوب را باید میتوان با غلطک یا پیستوله اجرا کرد.
رزین اپوکسی کاربرد های گوناگونی دارد و انتخاب نوع حجمی و پوششی آن برای استفاده با توجه به سطح و کار مورد نظر انجام می گیرد.
از کاربرد های عمده رزین های اپوکسی حجمی CCR میتوان به قالب گیری و ریخته گری اشاره کرد. برای انجام قالبگیری توسط رزین های اپوکسی حتما باید از نوع حجمی این رزین ها استفاده کرد.
رزین اپوکسی حجمی را به دلیل چسبندگی در قالبهای مخصوص رزین اپوکسی باید ریخت که معمولا از جنس سیلیکون یا روکش ام دی اف میباشند
یکی دیگر از مصارف پر کاربرد رزین های اپوکسی حجمی ساخت زیورآلات با این رزین هاست که امروزه بسیار محبوب شده اند. از رزین اپوکسی برای بدلیجات به منظور حفظ جلا و براقیت وهمچنین به عنوان یک پوشش محافظتی نیز می توان استفاده می شود.
ویژگی ضد حباب رزین اپوکسی حجمی در ریخته گری
یکی از ویژگی های حائز اهمیت در رزین های اپوکسی CCRبه ویژه در نوع حجمی آنها عدم ایجاد حباب می باشد . رزین های حجمی به دلیل استفاده در مصارف ریخته گری و قالب گیری به شکل حجمی باید بدون حباب باشند .
رزین اپوکسی حجمی برای میز های چوبی
یکی از پر کاربرد ترین صنایع که در آن از رزین های اپوکسی حجمی استفاده می شود ساخت میز های چوبی و ترکیبی از رزین د آ« است که از صنایع دکوراتیو مدرن می باشد و امروزه بسیار محبوب شده .
رزین اپوکسی پوششی CCR به دلیل ویژگی هایش به عنوان عایق حرارتی و الکتریکی استفاده می شود . منعطف بودن رزین اپوکسی قابلیت استفاده از آنرا به عنوان عایق حرارتی ممکن میکند. مقاومت شیمیایی بالای رزین ها همچنین آنها را به عایق های الکتریکی مناسبی نیز تبدیل کرده است.
رزین اپوکسی حجمی چوب همانطور که نامش گویای کاربرد محصول است برای قالب هایی که ریخته گری آن به صورت حجمی صورت میگیرد استفاده میشود ، رزین اپوکسی که مخصوص ریخته گری های با حجم بالا صورت میگیرد باید خصوصیاتی نظیر بدون حباب ، شفاف و مقاوم باشد.
یکی از پرکاربرد ترین مصارف آن استفاده به عنوان پوشش بر روی پارکت و کفپوش هاست و برای این منظور از رزین های اپوکسی پوششی استفاده می شود که سطح مورد نظر را در برابر خراش و ضربه محافظت میکند.
رزین اپوکسی پوششی برای سنگ
رزین اپوکسی سنگ با استحکام بخشی به اسلب و تایل سنگ و شفافیت بی نظیر ، کاملاً شفاف و بی رنگ می باشد.که باعث نفوذ و رخنه کامل در شکافها و ترکهای پشت و روی سنگ شده و ساب پذیری مطلوبی را ممکن میسازد. از این محصول بیشتر جهت فرآوری سنگهای مرمر ، مرمریت و سنگهای گرانبهای صادراتی استفاده میشود.
رزین اپوکسی حجمی دو جزئی میباشد به نام کیلر و هاردنر که نسبت ترکیب آن ها یک به نیم میباشد برای ترکیب آنها باهم حجم قالب را اندازه گیری میکنید و سپس مقدار کیلر مورد نظر را در تقسیم بر دو میکنید مقدار هاردنر بدست می آید سپس باهم ترکیب کنید و در قالب بریزید
نحوه ی ترکیب رزین اپوکسی پوششی مانند ترکیب رزین اپوکسی حجمی است با این تفاوت که میتوانید آن را با غلطک یا پیستوله هم اجرا کنید
نکته :هنگام اجرای رزین اپوکسی باید مراقب باشید که به دست و بدن و لباستان ریخته نشود زیرا بعد از ترکیب شدن با هاردنر کاملا خشک میشود
نکته :رزین اپوکسی حجمی به دلیل بیشتر بودن حجم ریخته گری به زمان بیشتری برای خشک شدن نیاز دارد که معمولا کمتر از یک ساعت بصورت سطحی خشک میشود و کمتر از پنج ساعت تمام ضخامت خشک میشود ولی رزین اپوکسی پوششی در کمتر دو ساعت خشک میشود