معرفی رزین وینیل استر : رزین وینیل استر یک رزین ماتریس ترموست است که ترکیبی از اپوکسی و پلی استر در نظر گرفته میشود.این یک زنجیره مولکولی است که از چند گروه استری که به گروه های وینیل پیوند مضاعف دارند تشکیل شده است.در ادامه به بررسی خواص این رزین،کاربرد آن و ویژگی های این پوشش میپردازیم.
وینیل استر اپوکسی
وینیل استر رزینی است که از استری کردن رزین اپوکسی با اسید مونو کربوکسیلیک غیر اشباع تولید میشود.استر های وینیل دارای خواص مکانیکی بهتری نسبت به پلی استر ها با استحکام فیزیکی بهتر در برابر ضربه و مقاومت در برابر شوک حرارتی هستند.
رزین وینیل استر چه خصوصیاتی دارد ؟
زنجیره مولکولی طولانی وینیل استر آن را سخت و انعطاف پذیر کرده به طوری که ضربه های بارگذاری را جذب میکند.این رزین در برابر گرما،ضربه و نیروهای خمشی مقاومت دارد از این رو میتواند کشش را تحمل کند.از طرفی دیگر شاخص ویسکوزیته این رزین پایین و حساسیت کمتری به دما و رطوبت محیط دارد.
رزین وینیل استر چه کاربردی دارد ؟
رزین های وینیل استر برای کابرد های سخت استفاده میشوند مثل مخازن صنعتی مقاوم در برابر خوردگی و لوله ها.علاوه بر این وینیل استر اغلب در اجزای حیاتی برای وسایل نقلیه خودرویی و دریایی نیز استفاده میشود.
مزایای استفاده از رزین وینیل استر
- عمر مفید ایده آل
- خاصیت چسبندگی بالا
- مقاومت بالا در برابر سایش و پارگی
- خاصیت مکانیکی خوب
- قابل اجرا با غلتک های دستی
مقاومت شیمیایی وینیل استر در برابر اسید
به صورت کلی رزین های وینیل استر دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر مواد شیمیایی قلیایی و اسیدی هستند. رزین های وینیل استر به صورت کامپوزیتی در رنگ های مختلف برای سطوح مختلف استفاده میشوند.
رنگ ضد اسید آکزونوبل در رال های مختلف برای سطوح مختلف طراحی و تولید شده اند.
تفاوت رزین وینیل استر و پلی استر چیست ؟
- رزین پلی استر با مواد شیمیایی که گاهی سخت کننده یا کاتالیزور نامیده میشوند ترکیب میشود.این امر ساختار مولکولی را تغییر داده و ترکیب حاصل از آن بهبود میابد و در این فرایند گرما ایجاد میکند.متیل اتیل کتون پراکسید ( Methyl ethyl ketone peroxide ) MEKP یکی از این عوامل سخت کننده است.
- رزین وینیل استر از واکنش بین یک رزین اپوکسی و یک اسید مونو کربوکسیلیک غیر اشباع تولید میشوند.اساسا آنها شامل پایه ای از رزین پلی استر هستند که با مولکول های اپوکسی در ستون فقرات زنجیره مولکولی تقویت شده اند.استر های وینیل از پراکسید ها برای سخت شدن استفاده میکنند.
- وینیل استر ها گرانتر از پلی استر ها هستند زیرا محاسبات دقیقی برای ارزیابی تاثیر هزینه یک پروژه ساخت مهم مانند یک قایق تفریحی لوکس مورد نیاز است.این به این دلیل است که نقاط قوت نسبی باید در نظر گرفته شوند.میتوانید از وینیل استر کمتری برای دست یابی به استحکام معین استفاده کنید.
آیا رزین وینیل استر از پلی استر قوی تر است ؟
پیوند متقابل وینیل استر ها نسبت به پلی استر ها برتری دارد.این به این معناست که استر های وینیل به مواد هسته بسیار موثر تر از پلی استر ها پیوند میخورند و لایه لایه شدن مشکل کمتری دارد.وینیل استر نسبت به پلی استر در شرایط محیطی دما و رطوبت حساسیت کمتری دارند.
پوشش وینیل استر
این یک رزین بسیار مقاوم در برابر مواد شیمیایی است که مقاومت عالی در برابر قلیایی ها،اسیدها و طیف وسیعی از مواد شیمیایی ایجاد میکند.برای پوشش مخازن فولادی یا بتنی در سرویس غوطه وری و به عنوان روکش کف استفاده میشود.
ویژگی پوشش وینیل استر
وینیل استر مقاومت بسیار خوبی در برابر آب،حلال های آلی و قلیایی دارد اما مقاومت آن در برابر اسید نسبت به پلی استر کمتر است.وینیل استر قوی تر از پلی استر و انعطاف پذیر تر از اپوکسی است.شرایط قالب گیری برای وینیل استر ها مشابه شرایط پلی استر هاست.
مقاومت رزین وینیل استر
مقاومت شیمیایی این رزین در مقایسه با رزین پلی استر بسیار بالاست به همین دلیل در مجاورت با مواد شیمیایی واکنشی نشان نمیدهد.این محصول به عنوان لایه نهایی سطوحی که در مجاورت مواد شیمیایی قرار دارند استفاده میشود.
هاردنر رزین وینیل استر
این رزین به راحتی و با غلتک و اسپری قابل اجراست.اما باید برای اجرا میزان رقیق بودن آن را در نظر بگیرید.عموما به عنوان هاردنر از پراکسید ها برای این رزین استفاده میشود.سعی کنید سطحی که میخواهید رزین را روی آن اجرا کنید عاری از هر گونه آلودگی و بدون رطوبت باشد.
حلال رزین وینیل استر
سطحی که قرار است رزین روی آن اجرا شود باید بدون گرد و غبار و لکه ی روغنی باشد.سطح زیرین نباید دارای رنگ یا موادی باشد که با وینیل استر سازگار نباشند و در کار آن تداخل ایجاد کنند.این رزین در یک حلال واکنش پذیر مثل استایرن حل میشود و پلیمریزاسیون توسط رادیکال های آزاد که به وسیله اشعه ماوراء بنفش ایجاد شده اند آغاز میشود.
مشخصات فنی رزین وینیل استر
این رزین بی رنگ است اما کاتالیزور هایی که به آن اضافه میشود رنگ ترکیب را عوض میکند.کاتالیزور ها معمولا به رنگ قرمز هستند.برای استفاده از این محصول باید 4 ماه پس از تولید اقدام به اجرای این رزین کنید.این محصول به دلیل داشتن ویسکوزیته پایین با سرعت بالایی سطوح را اشباع میکند.
فرمول شیمیایی وینیل استر
نسبت اختلاط این رزین با آب 1 به 4 تا 8 است.مقاومت کششی،چسبندگی به فلزات و مقاومت چسبندگی به بتن به ترتیب 775،175 و 25 کیلوگرم بر سانتی متر مربع است.افزایش طول این رزین در شرایط مختلف بین 2 تا 3 درصد میباشد.عملکرد این رزین در هوای مرطوب تا 160 درجه سانتی گراد و در هوای خشک تا 200 درجه سانتی گراد مطلوب است.