رزین های پلی استر به دلیل ویژگی های خاصی که دارا می باشند امروزه به شدت در صنایع گوناگون مورد توجه هستند . استفاده از رزین های پلی استر در صنایع گوناگون به خصوص صنایع هنری نظیر مجسمه سازی به شدت رو به افزایش می باشد.
رزین های پلی استر در دسته رزین های مصنوعی قرار می گیرند و از واکنش اسید های آلی دو عاملی به همراه الکل های چند عاملی به دست می آیند امروزه شاهد افزایش استفاده از رزین ها در صنایع متنوعی از جمله صنایع هنری نظیر مجسمه سازی هستیم . رزین های پلی استر نیز یکی از رزین های پر کاربرد در صنایع ذکر شده می باشد.
رزین پلی استر به شکل مایع و با غلظت معین عرضه می شود , البته باید توجه داشت که پس از مخلوط شدن رزین پلی استر با هاردنر مخصوص خود در اثر واکنش های انجام شده حرارت آن افزایش یافته سپس بافتی ژله ای مانند به خود می گیرد و با گذشت زمان کاملا سفت و محکم می شود .
نکته: پس از سفت شدن رزین های پلی استر شاهد کاهش حجم آن خواهیم بود , که این امر به سبب نزدیک شدن مولکول های موجود در این ماده طی فرایند خشک شدن می باشد و کاملا طبیعی است.
هاردنر های پلی استر در دو نوع خمیری و مایع موجود می باشند. زمان سفت شدن کامل و خشک شدن رزین پلی استر به میزان هاردنر افزوده شده به آن ارتباط دارد و با کاهش و افزایش هاردنر پلی استر میتوان زمان سفت شدن آنرا تنظیم کرد .باید خاطر نشان کرد که میزان هاردنر افزوده شده به رزین پلی استر به مواردی نظیر ضخامت لایه پلی استر مورد نظر بستگی دارد .
میزان استفاده از هاردنر پلی استر با توجه به ضخامت لایه رزین میتواند از 1 تا 4 درصد متغیر باشد . در رزین های پلی استر شفاف میزان هاردنر از قانون کلی 2 درصد پیروی می کند . اگر ضخامت پلی استر زیاد باشد، احتمال ترک خوردگی پیش می آید که در این مورد، باید میزان هاردنر را یک درصد انتخاب نمود. وقتی که قالب پلاستیکی است و نسبت به حرارت حساس می باشد نیز باید میزان هاردنر را کاهش داد.
توجه: اگر مقدار هاردنر از 4 درصد تجاوز کند، باعث می شود پلی استر خیلی ترد و شکننده شود. برای این که پلی استر حالت قابل انعطافی داشته باشد، در ایده آل ترین حالت بایستی میزان هاردنر را یک درصد گرفت.
کاتالیزور رزین پلی استر در واقع ماده ای شتاب دهنده است که به منظور تسریع سرعت بستن رزین پلی استر مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به ذکر است که کاتالیزور ها علاوه بر تاثیر در سرعت خشک شدن رزین به دلیل وجود کبالت در آن بر روی رنگ آن نیز تاثیر می گزارند و در صورت افزودن آن رنگ رزین پلی استر مورد نظر به زردی و یا قرمزی متمایل می شود .
افزودن کاتالیزور به رزین پلی استر به نوعی سرعت فرایند پلیمرازیاسیون را در این ماده افزایش میدهد , که طی این فرایند حرارت بیشتری تولید شده و این امر زمان خشک شدن کامل و بستن رزین های پلی استر را کاهش می دهد . کاتالیزور ها ویژگی های مکانیکی رزین رو نیز بهبود می دهند , افزودن کاتالیزور به رزین مانع از ایجاد ترک های ریز در زمان خشک شدن آنها می شوند و از ایجاد حباب در رزین جلوگیری می کنند.
رزین پلی استر کاربرد های گوناگونی از جمله در صنایع هنری دارد در اینجا به معرفی تعدادی از کاربرد های رزین پلی استر می پردازیم:
رزین های پلی استر و اپوکسی عملکرد مشابهی دارند , اما رزین های پلی استر در مقایسه با اپوکسی بوی تند و قوی تری دارا میباشند . البته باید خاطر نشان کرد که احتمال بروز حساسیت در حین استفاده از رزین های اپوکسی نیز وجود دارد .رزین های اپوکسی شفاف تر بوده در حالیکه رزین های پلی استر رنگی مایل به زردی دارند که به خاطر وجود کبالت در کاتالیزور پلی استر می باشد.
تفاوت دیگر رزین های پلی استر و اپوکسی در فرایند پخت آنها خلاصه می شود . در رزین پلی استر این فرایند توسط یک فعال کننده مانند کاتالیزور انجام میشود , در حالیکه در رزین های اپوکسی از یک سخت کننده از گروه آمین در انجام این فرایند استفاده میشود .
باید توجه داشت که استفاده از هر دو نوع رزین اپوکسی ویا پلی استرمستلزم رعایت نکات ضروری می باشد .رعایت نکات لازم از آسیب های احتمالی حین کار بسیار جلوگیری کرده و در روند انجام کار مشخص بسیار حائز اهمیت خواهد بود
برای کار کردن با رزین های پلی استر علاوه بر آگاهی به ترکیبات و ترتیب آنها شرایط محیطی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است لذا رعایت چندین نکته بسیار ضروری می باشد .
رزین پلی استر قابلیت چسبندگی فراوانی به برخی از متریال ها را پیش از خشک شدن کامل دارد , لذا از جداکننده ها در قالب استفاده کنیم ( پارافین و یا فیلم و … )